Arabské jaro v Tuniské republice - Tamchynová, Kristýna; Kochan, Jan, 1977-; Kočišíková, Viera; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Tématem této bakalářské práce je revoluce v Tuniské republice. Tuniská revoluce byla součástí tzv. Arabského jara, které nakonec zasáhlo celou oblast regionu severní Afriky a Blízkého východu. Zmíněné události však začaly v Tunisu. Cílem práce je tedy identifikovat důvody revoluce v Tunisu a analyzovat, zda byla tak nečekaná, jak se na první pohled mohlo zdát. Jelikož se jednalo o spontánní lidové povstání, které vedlo až ke svržení vlády a změnu politického systému, pojednává první, teoretická, část práce o problematice legitimity vlády. Obsahem druhé a třetí části je využití teoretických poznatků v analýze ekonomického a politického vývoje v zemi a uvedení dalších možných důvodů revoluce. Závěrečné čtvrtá části se pak věnuje revoluci jako takové a stručně shrnuje současnou situaci v zemi.
Vedoucí práce: Jan Kochan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses