Volební cyklus a veřejné zakázky v krajských městech - Březinová, Zuzana (2012)
Tématem této bakalářské práce je analýza volebního cyklu při zadávání veřejných zakázek ve dvanácti krajských městech České republiky. Testovány jsou dvě hypotézy, z nichž první souvisí s oportunistickým a druhá s korupčním jednáním zastupitelů. Předmětem testování jsou čtyři veličiny, u kterých je sledován vývoj v období od ledna roku 2005 do března roku 2011. Těmito veličinami jsou počet veřejných zakázek, celkový objem vynaložených prostředků na veřejné zakázky, průměrný počet nabídek na jednu zakázku a poměr konečné a předpokládané ceny. Každá veličina je sledována zvlášť pro veřejné zakázky na stavební práce, dodávky a služby. Jako metoda testování je použita regresní analýza. Výsledkem práce je zjištění, že prvky volebního cyklu se projevily před volbami v roce 2006 u veřejných zakázek na stavební práce a dodávky.