Problém Arktidy v současných mezinárodních vztazích - Frýbová, Martina (2011)
Bakalářská práce se zabývá problémem Arktidy v současných mezinárodních vztazích. Nejprve jsou teoreticky vymezeny základní pojmy jako je Arktida a mezinárodní režim, dále je popsán konkrétní mezinárodní režim Arktidy, jeho historický vývoj a srovnání s mezinárodním režimem Antarktidy. V závěru jsou v práci popsány deklarace jednotlivých arktických států, kde jsou zakotveny budoucí zájmy těchto států v oblasti Arktidy.