Smartfony - jako komplexní zařízení - Maňák, Michal (2012)
Tato práce je zaměřena na technické prostředky využívané ve smartphonech přibližuje jejich operační systémy a uvádí aplikace na nich primárně využívané. První část popisuje konstrukce smartphonů a hardwarové komponenty v nich využité včetně nastínění základních procesů v nich probíhajících. Účelem je definovat, jakými hodnotami je omezen výkon smartphonů. Druhá část představuje nejrozšířenější operační systémy používané na smartphonech, jejich architekturu a vývoj, způsoby distribuce aplikací a pomoci tak vybrat systém odpovídající uživatelovým potřebám. Třetí část je zaměřená na kategorizaci aplikací a ukázky jejich využití na několika odlišných platformách. Součástí je zhodnocení jejich využitelnosti. Poslední část pracuje s informacemi získanými dotazníkem, graficky zpřehledňuje způsob využití smartphonu a faktory ovlivňující jeho uživatele.