Institucionální rámec zdravotního pojištění v ČR (případová studie hospodaření VZP a OZP) - Rypáčková, Lucie (2011)
Tato práce zkoumá vliv institucionálního rámce Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP) na jejich hospodaření. Rozdíly v institucionálním postavení VZP a OZP vyplývají z dvojí právní úpravy zdravotních pojišťoven v České republice. Bylo zjištěno, že VZP se svým institucionálním postavením blíží státní instituci v porovnání s OZP. Teorie zabývající se rozdíly mezi státním a soukromým vlastnictvím předpokládají nižší efektivnost u státních firem než u soukromých. S ohledem na teoretické předpoklady je stanovena hypotéza, že institucionální rámec VZP zesiluje tendenci k nehospodárnosti. Hypotéza je verifikována na základě dat z výročních zpráv VZP a OZP a pomocí zvolených ukazatelů (např. provozní náklady, produktivita práce). Bylo dokázáno, že institucionální rámec VZP zesiluje tendenci k nehospodárnému vynakládání zdrojů.