LISP - oddělení lokátoru a identifikátoru uzlu sítě - Šubrt, Ondřej (2012)
Obsahem této práce je podrobný popis vlastností a funkcionality síťového protokolu LISP (Locator/ID Separation Protocol), jeho možné využití v síťové infrastruktuře a popis požadavků, potřebných pro jeho úspěšné zavedení. Práce se dále zabývá nastavením jednotlivých modulů pro podporu tohoto síťového protokolu na operačním systému FreeBSD. Především se jedná o open-source projekt OpenLISP, který má plně integrovánu podporu pro zapouzdření a rozpouzdření datagramů a obsahuje také implementaci mapovací databáze. Pro přihlášení k mapovacímu serveru je použita OpenLISP Control Plane implementace od třetí strany z důvodu neimplementace této funkcionality v rámci OpenLISP. Takto nakonfigurovaná stanice je posléze připojena do zkušební experimentální sítě, provozované společností Cisco Systems a v rámci této sítě je otestována dostupnost testovací stanice z jiných stanic v experimentální síti a také dostupnost této stanice z internetu. Práce vychází z návrhu implementace tohoto protokolu a jeho jednotlivých části uváděných na stránkách Internet Engineering Task Force organizace. Funkcionalita protokolu, popisovaná v této práci, je platná k březnu 2012.