Nehmotné výsledky výzkumu a vývoje a ocenitelná práva v českých účetních předpisech - Blažek, Michal; Jirásková, Simona; Černý, Václav, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Cílem práce je stát se manuálem pro osoby účtující o ocenitelných právech a nehmotných výsledcích výzkumu a vývoje dle českých účetních předpisů. První část definuje pojmy nehmotné aktivum, dlouhodobý nehmotný majetek, nehmotné výsledky výzkumu a vývoje, ocenitelná práva, technické zhodnocení nehmotného majetku a goodwill. Druhá část vymezuje ocenitelná práva, zejména autorská práva, patenty, užitné vzory, průmyslové vzory, ochranné známky, know-how a doménová jména. Tato část se zabývá oceněním v účetnictví vlastníka, tržním oceněním a oceněním při podnikových kombinacích, účtováním o pořízení, odpisování a vyřazování ocenitelných práv. Zmiňuje základní rozdíly mezi účetní a daňovou legislativou a mezi českou a mezinárodní účetní legislativou. Třetí část se zabývá nehmotnými výsledky výzkumu a vývoje. Výzkum a vývoj je hnací silou civilizace a rozvoje a společnosti. Oceňuje se nejčastěji výnosovými metodami, výjimečně nákladovými nebo metodami tržního porovnání. Výzkum a vývoj je státem podporován formou přímé a nepřímé podpory. Odpisuje se časovými nebo výkonovými metodami. Praktická část je zaměřena na účtování o nehmotných výsledcích výzkumu a vývoje a ocenitelných právech při zavádění nového produktu.
Vedoucí práce: Simona Jirásková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses