Financování a účetnictví obecně prospěšných společností v konkrétních podmínkách Člověk v tísni o.p.s. - Jandová, Michaela (2012)
Bakalářská práce se zabývá nestátními neziskovými organizacemi, speciálně je zaměřena na obecně prospěšné společnosti. Cílem práce je seznámení se specifiky účetnictví a způsoby financování neziskových organizací v konkrétních podmínkách obecně prospěšné společnosti. Nejdříve je práce zaměřena na obecné informace o neziskovém sektoru, dále o nestátních neziskových organizacích a následně se věnuje obecně prospěšným společnostem. Obecně prospěšné společnosti jsou charakterizovány dle platných zákonů. Uvedeny jsou způsoby financování a účetní specifika odlišující nestátní neziskové organizace (obecně prospěšné společnosti) od podnikatelských subjektů. V praktické části je práce zaměřena na konkrétní obecně prospěšnou společnost Člověk v tísni, o. p. s. a jsou analyzovány způsoby financování a náklady, výnosy a výsledek hospodaření v letech 2008, 2009 a 2010.