Konflikty v delte rieky Nigeru - Belányiová, Veronika (2012)
Ropa patrí v dnešných časoch medzi najdôležitejšie suroviny v rámci svetovej ekonomiky. Krajinám, ktoré ropu vlastnia prináša do istej miery veľké benefity, no zároveň môže byť i centrom konfliktu. Táto bakalárska práca sa zoberá konfliktom v Nigérii, konkrétne v oblasti delty rieky Niger spôsobeným ťažbou ropy. Rozoberá jeho príčiny i dôsledky. Prvá časť práce rozoberá vývoj konfliktu, ich aktérov a druhá časť sa zoberá opisom devastujúcich dôsledkov v danej oblasti. Posledná časť sa snaží poukázať na pozitívne kroky, ktoré podstúpila centrálna vláda sama i v spolupráci s medzinárodnými organizáciami, aby ukončila konflikt a napravila neuspokojace podmienky v danej oblasti.