Analýza nabídky povinného ručení na českém trhu - Kladiva, Jan (2012)
Tato bakalářské práce se zabývá analýzou nabídky povinného ručení na českém trhu a je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se ze začátku zaměřuje na charakteristiku povinného ručení, historii a legislativu, později se věnuje sjednání a zániku pojištění a také změně pojišťovny. V praktické části práce pokračuje nejprve porovnáním nabídek jednotlivých pojišťoven podle různých kritérií, např. podle možnosti připojištění, maximální výše bonusů a limitů pojistného plnění. Poté následují modelové příklady a jejich zhodnocení na základě ceny. Práce upozorňuje jednak na důležitost sjednání povinného ručení a jednak na výběr vhodné varianty, tzn. rozhodovat se rovněž podle kvality pojištění, nikoliv pouze podle ceny. Naznačuje také možný vývoj této oblasti pojišťovnictví.