Elektronické platby na internetu - Králíčková, Lenka; Mészáros, Jan; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou platby kartou na webu. Pojednává o současném stavu tohoto elektronického platebního prostředku. Cílem práce je seznámit čtenáře s touto problematikou. V první části práce je popsána historie platebních karet ve světě a v České Republice. Dále je rozebrána charakteristika platební karty a její druhy. Podrobně je popsán bezpečnostní systém 3-D Secure, který je dnes v oblasti plateb kartou přes web mezinárodním standardem. Zmíněn je model ISO/OSI a SSL a HTTPS, přes něž probíhá platba přes 3-D Secure a pro úplnost je popsán digitální certifikát a certifikační autorita. Následuje příklad implementace tohoto standardu do internetových obchodů a popis současných alternativ pro platbu přes web. Uvedeny jsou také bezpečnostní rizika této platby. V závěru práce jsou výsledky průzkumu, jehož cílem bylo analyzovat povědomí české veřejnosti o platbě kartou a zjistit míru používání plateb kartou na webu v ČR. Čtenář této práce získá ucelený pohled na problematiku plateb kartou přes web. Práce by mu měla poskytnout představu o tom, jak tyto platby fungují a jaké jiné alternativy plateb přes web existují. Dále by ho práce měla upozornit na způsoby získání citlivých informací k jeho platební kartě či účtu.
Vedoucí práce: Jan Mészáros
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses