Občianska vojna v Líbyi - Varjan, Milan (2012)
Predkladaná bakalárska práca sa zaoberá problematikou ozbrojeného povstania v Líbyi, ktoré postupne nadobudlo charakter občianskej vojny a ktoré prostredníctvom vojenskej intervencie vyústilo do zvrhnutia režimu Muammara Kaddáfiho. Vychádzajúc z princípov CDA autor identifikuje hlavné rysy politického diskurzu, ktorý bol situovaný do sociálno-politického prostredia občianskej vojny v Líbyi pred prijatím rezolúcie RB OSN č. 1973, ktorá poskytla mandát pre vojenskú intervenciu v Líbyi zo strany USA, NATO a ďalších krajín tvoriacich ad hoc koalíciu. Cez prizmu politického realizmu autor identifikuje okolnosti vedúce k zahájeniu vojenskej intervencie, samotný proces i jej výsledok.