Příspěvek Turecka ke kulturní rozmanitosti Evropy - Malečová, Simona (2012)
Cílem práce a prováděného výzkumu je zjistit, jaká je historická zkušenost Evropanů, konkrétně pak i Čechů, s Tureckem, identifikovat stereotypy objevující se u této problematiky a určit postoj Čechů k případnému přijetí tohoto státu do Evropské unie. Dalším cílem práce je zjistit úroveň znalostí a povědomí Čechů o dnešním Turecku a určit možné příčiny jevu neznalosti, neinformovanosti a nezájmu Čechů o Tureckou republiku. Na základě dostupné literatury, teoretických poznatků, oficiálních statistik a vlastního dotazníkového šetření je potvrzen vztah mezi nepříznivým vnímáním Turecka a základní neznalostí tohoto teritoria.