Účetní uzávěrka a závěrka - Klouparová, Iveta (2012)
Cílem práce je poskytnout pohled na průběh účetní uzávěrky, poukázat na náležitosti účetní závěrky v České republice a informovat o dodržování zákonné povinnosti účetními jednotkami v oblasti zveřejňování účetních závěrek. V teoretické části práce je popsána nezbytná právní úprava, jež určuje obsahovou a formální náplň této oblasti účetnictví, dále pokračuje obeznámení s nejpodstatnějšími účetními zásadami. Následuje objasnění samotné účetní uzávěrky, jež je rozdělena na dvě etapy. První etapa zahrnuje inventarizaci a neméně důležité zaúčtování uzávěrkových operací. V práci naleznete několik z uzávěrkových operací popsaných a jejich představení na jednotlivých příkladech. Druhou etapu naplňuje zjištění výsledku hospodaření před zdaněním, výpočet daně z příjmů, následné zaúčtování daňové povinnosti a konečné uzavření použitých účtů. Ve čtvrté kapitole teoretické části je charakterizována účetní závěrka, její obligatorní i fakultativní účetní výkazy, vysvětlena povinnost ověření účetních výkazů auditorem a důležité zveřejňování účetních závěrek. V závěrečné praktické části práce jsou uvedeny výsledky z empirického průzkumu zveřejnění, resp. nezveřejnění účetní závěrky společnostmi s ručením neomezeným ve zkoumané části oblasti Prahy 6 za rok 2010.