Účetní uzávěrka a závěrka - Klouparová, Iveta; Ďurianová, Gabriela; Pelák, Jiří, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Cílem práce je poskytnout pohled na průběh účetní uzávěrky, poukázat na náležitosti účetní závěrky v České republice a informovat o dodržování zákonné povinnosti účetními jednotkami v oblasti zveřejňování účetních závěrek. V teoretické části práce je popsána nezbytná právní úprava, jež určuje obsahovou a formální náplň této oblasti účetnictví, dále pokračuje obeznámení s nejpodstatnějšími účetními zásadami. Následuje objasnění samotné účetní uzávěrky, jež je rozdělena na dvě etapy. První etapa zahrnuje inventarizaci a neméně důležité zaúčtování uzávěrkových operací. V práci naleznete několik z uzávěrkových operací popsaných a jejich představení na jednotlivých příkladech. Druhou etapu naplňuje zjištění výsledku hospodaření před zdaněním, výpočet daně z příjmů, následné zaúčtování daňové povinnosti a konečné uzavření použitých účtů. Ve čtvrté kapitole teoretické části je charakterizována účetní závěrka, její obligatorní i fakultativní účetní výkazy, vysvětlena povinnost ověření účetních výkazů auditorem a důležité zveřejňování účetních závěrek. V závěrečné praktické části práce jsou uvedeny výsledky z empirického průzkumu zveřejnění, resp. nezveřejnění účetní závěrky společnostmi s ručením neomezeným ve zkoumané části oblasti Prahy 6 za rok 2010.
Vedoucí práce: Gabriela Ďurianová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses