Daňová evidence vs. účetnictví individuálního podnikatele - Vašíčková, Lucie (2012)
Bakalářská práce se zaměřuje na individuálního podnikatele a vykazování jeho hospodářské činnosti. Prostor je věnován daňové evidenci a účetnictví. V úvodu je nastolena otázka, který druh výkaznictví je pro individuálního podnikatele lepší. Práce pokračuje vymezením pojmu individuální podnikatel a dále jeho příjmů. Další kapitola je věnována představení daňové evidenci. Zde jsou představeny především evidence příjmů a výdajů, pohledávek a závazků, dlouhodobého majetku a zásob. Na konci kapitoly následuje postup úpravy výsledku hospodaření na základ daně a následně daňovou povinnost. Další kapitola se týká účetnictví, jeho principům a zásadám. Pozornost je věnována stejným druhům majetku a závazků jako v kapitole o daňové evidenci, opět je zde představen postup zjišťování daňové povinnosti. Další kapitola je zaměřena na porovnání rozdílů daňové evidence a účetnictví, především dopady na základ daně. V závěru práce je vše ukázáno na praktickém souhrnném příkladě.