Židovská čtvrť v Třebíči a možnosti její animace - Štěpánková, Petra (2012)
Práce nastiňuje historii židovského osídlení Třebíče, vznik ghetta a důvody jeho zachování do dnešní doby. Popis využití a umístění budov ghetta je důležitý pro pochopení toho, jak fungoval běžný život a správa židovské obce v separované čtvrti. Práce dále popisuje proces revitalizace židovské čtvrti během posledních 20 let. Jsou zde uvedeny tři základní projekty, díky kterým se podařilo bývalé ghetto nejen stavebně rehabilitovat, ale i zapojit do současného života obyvatel města. Unikátnost celého území byla oceněna zápisem na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Praktická část práce, věnovaná současnému využití objektů v židovské čtvrti, zkoumá důvody stále nevyužitého kulturního potenciálu. Pomocí metod socioekonomické animace a nástrojů z oblasti cestovního ruchu řeší problémy destinace a nastiňuje možné budoucí využití.