Vliv produktivity na vývoj běžného účtu platební bilance - Pivoňka, Tomáš (2012)
Práce se věnuje analýze běžného účtu České republiky a dopadu produktivity. Jako výchozí model pro zpracování diplomové práce posloužil model Glicka, R., a K. Rogoffa "Global versus Country-Specific Productivity Shocks and the Current Account". Ten zkoumal vliv domácí a zahraniční produktivity na běžné účty zemí G-7. Na tuto práci pak navazovali další autoři, kteří původní model rozšiřovali či revidovali. V mé práci jsem posuzoval několikeré pojetí produktivity z hlediska vstupních dat, měřené přes Solowovo reziduum Cobb-Douglasovy produkční funkce. Na základě analýzy časových řad bylo zjištěno, že domácí produktivita zhoršuje běžný účet, což je v souladu s výchozím modelem. A jako nejvhodnější řada pro zachycení chování běžného účtu je potom celkový průmysl při využití investic na bázi tvorby hrubého fixního kapitálu.