Zahraničněpolitické iniciativy diplomacie nového, demokratického Československa v období 1989-1992 - Štěpánek, Zdeněk (2012)
Práce se zabývá aktivitami československé zahraniční politiky v období mezi lety 1989 a 1992 a tyto analyzuje a hodnotí. Jedná se o aktivity v několika oblastech. První z nich je vyrovnání se s minulostí a vyvázání se ze závazků vzniklých za komunistického režimu, tj. jednání o odchodu sovětských vojsk z Československa a aktivní participace ČSFR na rozpuštění Organizace Varšavské smlouvy. Další oblastí je příspěvek československé diplomacie k debatě o novém uspořádání mezinárodních vztahů v době po skončení bipolárního rozdělení světa. Jedná se konkrétně o návrh na vytvoření Evropské bezpečnostní komise na bázi KBSE a tzv. Harvardský plán na pomoc hospodářství SSSR a jeho bývalých satelitů. Třetí oblastí je aktivita československé diplomacie na poli mezinárodní regionální spolupráce ve střední Evropě, tzv. Visegrádské skupiny. Významným zdrojem při tvorbě práce byly osobní rozhovory s pamětníky.