Zahraničněpolitické iniciativy diplomacie nového, demokratického Československa v období 1989-1992 - Štěpánek, Zdeněk; Matějka, Zdeněk, 1935 září 19.-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Práce se zabývá aktivitami československé zahraniční politiky v období mezi lety 1989 a 1992 a tyto analyzuje a hodnotí. Jedná se o aktivity v několika oblastech. První z nich je vyrovnání se s minulostí a vyvázání se ze závazků vzniklých za komunistického režimu, tj. jednání o odchodu sovětských vojsk z Československa a aktivní participace ČSFR na rozpuštění Organizace Varšavské smlouvy. Další oblastí je příspěvek československé diplomacie k debatě o novém uspořádání mezinárodních vztahů v době po skončení bipolárního rozdělení světa. Jedná se konkrétně o návrh na vytvoření Evropské bezpečnostní komise na bázi KBSE a tzv. Harvardský plán na pomoc hospodářství SSSR a jeho bývalých satelitů. Třetí oblastí je aktivita československé diplomacie na poli mezinárodní regionální spolupráce ve střední Evropě, tzv. Visegrádské skupiny. Významným zdrojem při tvorbě práce byly osobní rozhovory s pamětníky.
Vedoucí práce: Zdeněk Matějka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses