Aktuální stav využití Cloud Computing služeb v českých firmách - Janů, Jakub (2012)
Bakalářská práce popisuje způsob dodání informačních technologií jako službu prostřednictvím internetu. Pro tento model se v současnosti používá název Cloud Computing. Jedná se o poměrně nový trend v IT odvětví, o kterém se v současnosti hodně mluví. Cílem práce je zjistit jakou měrou se aktuálně vyskytuje v českých firmách, přijít na její příčiny a odhadnout budoucí vývoj. Teoretická část práce vychází ze sepsání poznatků o Cloud Computingu z dostupné literatury. Popisuje tak definici Cloud Computingu, jeho historický vývoj, přes současnost, až po prognostický odhad budoucnosti. Dále uvádí možné druhy Cloud Computingu, jeho výhody a nevýhody. V neposlední řadě zmiňuje možné překážky před implementací Cloud Computing služeb do firem. Pro dosáhnutí cíle, zjistit míru využití Cloud Computing služeb v českých firmách, je v praktické části popsána použitá metoda průzkumu. Spočívá v zisku dostatečného počtu relevantních informací získaných dotazníkovým šetřením. Jejich následnou analýzou a interpretací se v závěru shrnují získané poznatky, které jsou cílem této práce.