Souběh funkce - historie, vývoj a problematika dřívější a aktuální právní úpravy - Bařinová, Petra (2012)
Souběh funkce (člena) statutárního orgánu a pracovněprávního poměru je téma, které je diskutováno v české společnosti již od 90. let minulého století, avšak stále se objevují nové podněty, kvůli kterým se problematika spojená se souběhem funkce stává znovu aktuální. Z hlediska teorie je nejnovějším podnětem novela Obchodního zákoníku, účinná od 1. 1. 2012, která poprvé souběh funkce právně upravuje a přináší tak významnou změnu do českého obchodního prostředí, ve kterém je souběh funkce běžnou praxí.