Organizovaná trestná činnost - Šembera, Kryštof (2012)
Práce pojednává o organizované trestné činnosti v Itálii, především pak na Sicílii. Zabývá se její historií a následně ji dává do souvislosti se sociálním, ekonomickým a politickým vývojem ostrova i celé země. V první kapitole popisuji vznik a vývoj organizované trestné činnosti na Sicílii do konce 20. století. Ve druhé kapitole se zaměřuji na osobnosti, které proti organizované trestné činnosti bojovali v průběhu historie. Třetí kapitola je věnována vývoji organizované trestné činnosti v 21. století a jsou v ní uvedeny i další trestně činné organizace aktivní na jihu Itálie.