Mzdové účetnictví u zaměstnavatele a OSVČ - Hudcová, Michaela (2012)
Práce se zabývá pracovněprávními vztahy mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Rozebírá jednotlivé povinnosti zaměstnavatele vůči zaměstnanci od založení pracovního poměru až po jeho skončení. Zaměřuje se i na agendu spojenou se zaměstnanci, na výpočet jejich mzdy a její zaúčtování. Práce vymezuje jednotlivé náklady zaměstnavatele na zaměstnance. Kromě mzdového účetnictví zaměstnavatele se popisuje i účetnictví a povinnosti osoby samostatně výdělečně činné související s povinnými odvody do státního rozpočtu a rozpočtů zdravotních pojišťoven. V závěru jsou na základě modelového příkladu porovnány nákladové náročnosti zaměstnance i osoby samostatně výdělečně činné z pohledu odvodů. Z daného příkladu vyplývá, že osoba samostatně výdělečně činná odvede do státního rozpočtu a rozpočtů zdravotních pojišťoven mnohem méně peněz než zaměstnavatel za svého zaměstnance.