Mzdové účetnictví u zaměstnavatele a OSVČ - Hudcová, Michaela; Hálek, Miroslav; Roubíčková, Jaroslava, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Práce se zabývá pracovněprávními vztahy mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Rozebírá jednotlivé povinnosti zaměstnavatele vůči zaměstnanci od založení pracovního poměru až po jeho skončení. Zaměřuje se i na agendu spojenou se zaměstnanci, na výpočet jejich mzdy a její zaúčtování. Práce vymezuje jednotlivé náklady zaměstnavatele na zaměstnance. Kromě mzdového účetnictví zaměstnavatele se popisuje i účetnictví a povinnosti osoby samostatně výdělečně činné související s povinnými odvody do státního rozpočtu a rozpočtů zdravotních pojišťoven. V závěru jsou na základě modelového příkladu porovnány nákladové náročnosti zaměstnance i osoby samostatně výdělečně činné z pohledu odvodů. Z daného příkladu vyplývá, že osoba samostatně výdělečně činná odvede do státního rozpočtu a rozpočtů zdravotních pojišťoven mnohem méně peněz než zaměstnavatel za svého zaměstnance.
Vedoucí práce: Miroslav Hálek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses