Finančná analýza spoločnosti HOLDES, s. r. o. - Klimo, Branislav (2012)
Bakalárska práca sa zameriava na analýzu finančnej situácie spoločnosti HOLDES, s. r. o., v rokoch 2007 až 2011. Hlavný dôraz pritom kladie na bohatosť informačnej podpory, podrobnosť špecifikácie metód použitých vo finančnej analýze a detailnosť finančnej analýzy samotnej. Tým chce docieliť sprehľadnenie analyzovanej tematiky a podanie kvalitných výsledkov zrozumiteľných i pre menej účtovne či analyticky zdatných čitateľov. Práca taktiež paralelne analyzuje vybrané konkurenčné spoločnosti, s ktorými je možné spoločnosť HOLDES, s. r. o., porovnať. Podáva tak obraz o ich finančnej situácii so zameraním sa na vyzdvihnutie ich slabých a silných stránok. Špecifický prínos práce predstavuje zostavenie a následný odhad parametrov lineárneho regresného modelu, za pomoci ktorého je možné oddeľovať variabilné a fixné náklady potrebné pre analýzu bodu zvratu a jeho využitia pri riadení zisku spoločnosti. V práci dospievam k záveru, že vykazované hodnoty finančných ukazovateľov spoločnosti HOLDES, s. r. o., sú v porovnaní s ostatnými rozoberanými spoločnosťami skôr na podpriemernej úrovni, ale na druhú stranu pozitívne výsledky spoločnosti z roku 2010 a investícia do moderného výrobného zariadenia v najziskovejšom stredisku spoločnosti v roku 2011 môžu spoločnosti v budúcnosti zabezpečiť výnosy, ktoré budú postačovať k dosiahnutiu bodu zvratu a tvorbe zisku.