Současné modely likvidních finančních trhů - Grosu, Iulia (2012)
Tato práce si klade za účel podat ucelený pohled na vybrané současné modely likvidních finančních trhů, tedy vysvětlit jejich podstatu, zhodnotit jejich výhody a nevýhody a na základě zjištěných poznatků provést mezi nimi vzájemnou komparaci. Práce je rozdělena do šesti kapitol. Prvních pět kapitol obsahuje teoretický popis jednotlivých modelů a metod, s vymezením jejich předpokladů, z nich vyplývajících důsledků a tam kde je to možné i matematický popis modelu. Dále jednotlivé kapitoly zkoumají podstatné problémy modelů a na konci každé z nich uvedu přehledné shrnutí a závěry z rozebrání výhod a nevýhod charakterizovaného modelu. Konkrétně se práce zaměřuje na klasickou teorii efektivních trhů, modely Behavioral finance, technickou analýzu, modely s měnící se volatilitou a dynamické modely s pamětí. Poslední kapitola práce se soustřeďuje na vzájemné porovnání modelů.