Vliv krizí na vývoj ratingu vybraných států a bank - Ulmanová, Tereza (2012)
Bakalářská práce se zabývá obecnou charakteristikou ratingu. Detailněji se zaměřuje na vývoj ratingu vybraných států a bank. Cílem práce je analyzovat tento vývoj, rozebrat jeho příčiny a důsledky a poukázat na provázanost ratingů států, mateřských a dceřiných bank. Práce dále popisuje požadavky kladené na ratingové agentury a snahy vlád o regulaci jejich činnosti. Z práce vyplývá, že po nalomení důvěryhodnosti po vypuknutí globální finanční a ekonomické krize jsou agentury opatrnější a nebojí se srazit rating ani zemím v problémech. Během posledních čtyř let došlo k úpravě ratingů směrem dolů u mnoha států zejména Evropské unie.