Ochrana a padělání platebních prostředků - Valterová, Šárka (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou ochrany a padělání platebních prostředků. Hlavní část práce je věnována ochranným prvkům bankovek a platebních karet. Pro členění bankovek bylo zvoleno kritérium použitého materiálu při výrobě bankovky, tj. členění na papírové, polymerové a hybridní bankovky. Zástupci jednotlivých typů bankovek jsou česká koruna, australský dolar a svazijský lilangeni. Dále se práce věnuje padělání jednotlivých platebních prostředků a jejich komparaci.