Možnosti nového využití industriálních památek na Kladensku - Vurbsová, Eva (2012)
Práce se zaměřuje na průmyslové dědictví na Kladensku. Popisuje historii města i vznik a rozvoj průmyslu v regionu. Práce se věnuje několika vybraným industriálním objektům, jejich historii a současnému využití. Hlavní část práce se zabývá průmyslovou zónou Kladno-východ, analyzuje majetkoprávní vztahy, které v areálu panují, a také ekologické zátěže v areálu a možnosti jejich odstranění. Práce se dále zaměřuje na možnosti nového využití průmyslového areálu, hledá inspiraci v již zrevitalizovaných objektech industriální architektury u nás i ve světě.