Morální hazard a finanční krize 2008 - Košková, Dominika (2012)
Současná finanční krize mající kořeny ve Spojených státech postihla ve svých důsledcích všechny vyspělé světové ekonomiky. Cílem této práce je nejprve analýza příčin krize, přičemž pozornost je věnovaná zejména přítomnosti morálního hazardu a nevhodných motivací uvnitř soukromých firem ústící v ekonomickou neefektivnost. Důvody pro vznik zkoumaného jevu jsou spatřovány za vznikem podřadných hypoték, hodnocením hypotečních derivátů i investicemi do sekuritizovaných aktiv. V další části práce jsou navržena možná řešení pro narovnání pobídek ve finančním sektoru. Mezi návrhy je diskutováno především zrušení antidiskriminační legislativy, zmírnění problému pána a správce podpořením motivací k vnitřnímu a vnějšímu monitorování a úprava aspektů finanční záchranné sítě.