Morální hazard a finanční krize 2008 - Košková, Dominika; Mládek, Josef; Houdek, Petr, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Současná finanční krize mající kořeny ve Spojených státech postihla ve svých důsledcích všechny vyspělé světové ekonomiky. Cílem této práce je nejprve analýza příčin krize, přičemž pozornost je věnovaná zejména přítomnosti morálního hazardu a nevhodných motivací uvnitř soukromých firem ústící v ekonomickou neefektivnost. Důvody pro vznik zkoumaného jevu jsou spatřovány za vznikem podřadných hypoték, hodnocením hypotečních derivátů i investicemi do sekuritizovaných aktiv. V další části práce jsou navržena možná řešení pro narovnání pobídek ve finančním sektoru. Mezi návrhy je diskutováno především zrušení antidiskriminační legislativy, zmírnění problému pána a správce podpořením motivací k vnitřnímu a vnějšímu monitorování a úprava aspektů finanční záchranné sítě.
Vedoucí práce: Josef Mládek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses