Trh podporných služieb v elektroenergetike v ČR - Zváč, Marek (2012)
Bakalárska práca sa zaoberá trhom podporných služieb v oblasti elektroenergetiky Českej republiky. V prvej teoretickej časti práce sú vymedzené základné pojmy súvisiace s elektroenergetikou a vysvetľujúce postupnú liberalizáciu trhu s dopadom na obchod s elektrinou v rámci ČR. Dôraz sa kladie na podporné služby ako prostriedok prevádzkovateľa prenosovej sústavy na vyrovnanie bilancie výroby a spotreby. Práca sa predovšetkým venuje popisu podporných služieb, rozdeleniu, zaisteniu, regulácii až po zúčtovanie odchýlok. Praktická časť práce je venovaná analýze trhu podporných služieb prostredníctvom rozboru zdrojov základne, vývoja systémovej odchýlky a cien podporných služieb vo výberových konaniach a na dennom trhu.