Analýza výdajů na obranu Spojeného království - Mašek, Karel (2012)
Předmětem bakalářské práce "Analýza vývoje výdajů na obranu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska" je zhodnocení obranných výdajů Spojeného království s přihlédnutím na změny vyvolané volbami a novou vládou v roce 2010. V první části jsou uvedeny teoretické pojmy a historický, branně ekonomický vývoj Spojeného království. V části druhé dochází k deskripci revizí obranných politik a jsou shrnuty závěry aktuální Bílé knihy. Nechybí analýza vývoje v čase, členění výdajů na obranu podle účelu, hodnocení působení jednotek Spojeného království ve vybraných zahraničních vojenských misích a postavení Spojeného království mezi členskými státy NATO s ohledem na plnění kritéria výdajů 2% HDP na obranu. V poslední části dochází k mezinárodní komparaci 15 zemí s nejvyššími výdaji na obranu.