Vývoj kapitálového trhu v České republice od 1989 do současnosti - Jiráček, Jakub (2012)
Cílem bakalářské práce je zanalyzovat vývoj kapitálového trhu v České republice z hlediska vývoje právního rámce, institucionálního zabezpečení a vývoj vlastní činnosti kapitálového trhu v časovém intervalu od roku 1989 do současnosti. Součástí výzkumu bude i hledání odpovědi na otázku, zda je v tomto období investování pro retailové zákazníky na kapitálových trzích přístupnější. Teoretická část bude obsahovat teorii kapitálového trhu, teorie regulace a dohledu nad kapitálovým trhem, objasní důvody jeho vzniku a vysvětlí jednotlivé termíny s ním související. V praktické části bude zanalyzován samotný vývoj kapitálového trhu v České republice ve sledovaném období. Nejprve bude zkoumán vývoj právního rámce. Pak bude zkoumán vývoj institucionálního zajištění. Následně bude analyzován vývoj činnosti vlastního kapitálového trhu. V rámci zkoumání vývoje činnosti KT budou zvoleny zejména tyto parametry, počty emisí a objemy obchodů s cennými papíry, burzovní indexy a jejich korelace s výkonností ekonomiky.