Vývoj zemědělského družstevnictví na území České republiky a jeho transformace od roku 1948 - Vašíčková, Lucie; Zeman, Karel; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem bakalářské práce je analýza vývoje zemědělského družstevnictví od roku 1948 do současné doby se zvláštním zřetelem na transformaci zemědělských družstev a nedokončeného vypořádání závazků vůči družstevníkům. Jedná se o společensky aktuální téma, neboť vypořádání závazků zemědělských družstev vůči družstevníkům respektive členům družstev není do současné doby v široké míře dokončeno, čímž jsou tyto fyzické osoby kráceny na svých právech. Prostřednictvím této práce bych chtěla nalézt odpověď na otázku, jak je možné, že v restitučním procesu byly osoby oprávněné dle zákona vypořádány, avšak členové družstev nikoli. V teoretické části této práce budou charakterizovány dotčené pojmy a definice týkající se druhů vlastnictví, jak v centrálně plánované ekonomice, tak i v tržní ekonomice, základní pojmy a definice související s tématem kolektivizace a transformace družstev, apod. V praktické části bude nejdříve analyzován právní rámec upravující zemědělské družstevnictví v období centrálně plánované ekonomiky, ale i z období po roce 1989 až do současné doby. Dále bude zkoumán vývoj zemědělského družstevnictví se zvláštním zřetelem na období kolektivizace a transformace po roce 1989, aby mohla být tato dvě nejvýznamnější zlomová období vzájemně porovnána a vyhodnocena.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses