Je Jiří Dvořák lépe zaměstnatelný než Demeter Lakatoš? - Marek, Tomáš (2012)
Práce předkládá důkazy o statistické diskriminaci na trhu práce v České republice. První z výzkumů práce dokazuje diskriminaci Romů na základě reálného experimentu využívajícího falešných životopisů s typicky romskými a typicky českými jmény. Z celkem 258 obeslaných nabídek práce bylo zpět obdrženo přes 60 % pozvánek na pohovor. Diskriminace uchazeče s romským jménem se projevila ve více než polovině případů. Druhý výzkum v podobě dotazníkového šetření byl cílen na zaměstnavatele a na subjekty nabízející práci. Více než 95% dotázaných uvedlo, že romská národnost hraje u uchazeče o povolání roli. Téměř dvě třetiny respondentů si myslí, že se na českém trhu práce diskriminuje a 11% dokonce diskriminaci ze své strany přiznalo. Výzkum také ozřejmuje příčiny dokázané diskriminace romského obyvatelstva: nedostatečné vzdělání Romů, malá vytrvalost při hledání zaměstnání, což vyúsťuje ve statistickou diskriminaci romské minority.