Je Jiří Dvořák lépe zaměstnatelný než Demeter Lakatoš? - Marek, Tomáš; Houdek, Petr, 1981-; Koblovský, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Práce předkládá důkazy o statistické diskriminaci na trhu práce v České republice. První z výzkumů práce dokazuje diskriminaci Romů na základě reálného experimentu využívajícího falešných životopisů s typicky romskými a typicky českými jmény. Z celkem 258 obeslaných nabídek práce bylo zpět obdrženo přes 60 % pozvánek na pohovor. Diskriminace uchazeče s romským jménem se projevila ve více než polovině případů. Druhý výzkum v podobě dotazníkového šetření byl cílen na zaměstnavatele a na subjekty nabízející práci. Více než 95% dotázaných uvedlo, že romská národnost hraje u uchazeče o povolání roli. Téměř dvě třetiny respondentů si myslí, že se na českém trhu práce diskriminuje a 11% dokonce diskriminaci ze své strany přiznalo. Výzkum také ozřejmuje příčiny dokázané diskriminace romského obyvatelstva: nedostatečné vzdělání Romů, malá vytrvalost při hledání zaměstnání, což vyúsťuje ve statistickou diskriminaci romské minority.
Vedoucí práce: Petr Houdek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses