Hypoteční úvěrování v ČR - Ernstová, Pavla (2012)
Tato bakalářská práce je primárně zaměřena na hypoteční úvěrování v České republice. V první části je definován pojem hypoteční úvěr, jeho rozdělení na účelové a neúčelové typy. Dále se zabývám procesem výběru a poskytnutí úvěru spolu s jeho čerpáním a splácením. Následuje rozbor státní podpory a to jak v přímé formě prostřednictvím příspěvku k úrokům, tak v nepřímé podobě daňového odpočtu úroků zaplacených z hypotečního úvěru. Druhá část popisuje trh hypotečních úvěrů. Zde je rozepsána kombinace hypotečního úvěru s životním pojištěním, která z trhu pomalu mizí. Závěr práce analyzuje a porovnává hypoteční úvěry jednotlivých bank pomocí poplatků, tržního podílu a v poslední fázi, dle klientem zaplacené čisté platby.