Zdanění mezd v ČR a na Slovensku - Bušovský, Ladislav (2012)
Tématem práce je zdanění mezd v ČR a na Slovensku, která se zabývá rozdílným přístupem ke zdanění příjmu fyzických osob v obou těchto státech. Cílem je srovnat zdanění mezd v České republice a na Slovensku v různých rodinných situacích poplatníka a porovnat celkové zdanění příjmu fyzických osob na základě efektivních daňových sazeb. V práci je využito metod popisného výzkumu, komparace výsledků vlastních modelových příkladů a dále komparativní analýzy zjištěných informací a jejich tabulkovým porovnáním. V závěru práce vyvozujeme nižší míru zdanění příjmu v případě svobodného poplatníka na Slovensku. Pro rodiny s jedním a více dětmi vychází, kvůli benevolentnějšímu nastavení daňových bonusů, mírnější zdanění v ČR.