Vliv nezaměstnanosti na reprodukční chování v současném sociálním systému ČR - Vondráková, Kateřina (2012)
Bakalářská práce se zabývá vlivem nezaměstnanosti na reprodukční chování. Existuje mnoho faktorů, které na rozhodování o založení rodiny působí. Zaměřím se na jeden z nich, a tím je současný sociální systém České republiky. Jako cíl práce jsem si stanovila odpovědět na otázku, zda právě sociální systém podněcuje nezaměstnané ženy k mateřství, nebo je naopak odrazuje. První část práce mapuje dosavadní ekonomické teorie věnující se populačnímu růstu a jeho důsledkům na hospodářský rozvoj. Dále jsou uvedeny sociologické teorie nezaměstnanosti a lidské reprodukce. Pro uvedení do problematiky je sledován také vývoj porodnosti a nezaměstnanosti na území České republiky. Představeny jsou součásti sociálního systému, které se týkají následných studií. Součástí práce jsou ukázkové modely zaměstnaných a nezaměstnaných žen a jejich domácností. Bakalářská práce se zaměřuje na sledování vývoje jejich měsíčních příjmů a v závislosti na výsledcích hodnotí, zda současný sociální systém motivuje nezaměstnané ženy k mateřství s porovnáním se zaměstnanými. Lze obecně říci, že podmínky zaměstnaných žen, které otěhotní, jsou mnohem příznivější, než nezaměstnaných.