Vliv nezaměstnanosti na reprodukční chování v současném sociálním systému ČR - Vondráková, Kateřina; Szabová, Lucia; Houdek, Petr, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Bakalářská práce se zabývá vlivem nezaměstnanosti na reprodukční chování. Existuje mnoho faktorů, které na rozhodování o založení rodiny působí. Zaměřím se na jeden z nich, a tím je současný sociální systém České republiky. Jako cíl práce jsem si stanovila odpovědět na otázku, zda právě sociální systém podněcuje nezaměstnané ženy k mateřství, nebo je naopak odrazuje. První část práce mapuje dosavadní ekonomické teorie věnující se populačnímu růstu a jeho důsledkům na hospodářský rozvoj. Dále jsou uvedeny sociologické teorie nezaměstnanosti a lidské reprodukce. Pro uvedení do problematiky je sledován také vývoj porodnosti a nezaměstnanosti na území České republiky. Představeny jsou součásti sociálního systému, které se týkají následných studií. Součástí práce jsou ukázkové modely zaměstnaných a nezaměstnaných žen a jejich domácností. Bakalářská práce se zaměřuje na sledování vývoje jejich měsíčních příjmů a v závislosti na výsledcích hodnotí, zda současný sociální systém motivuje nezaměstnané ženy k mateřství s porovnáním se zaměstnanými. Lze obecně říci, že podmínky zaměstnaných žen, které otěhotní, jsou mnohem příznivější, než nezaměstnaných.
Vedoucí práce: Lucia Szabová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses