Analýza OTC derivátů a jejich využití při řízení rizik - Neubauerová, Lucie; Málek, Jiří, 1953-; Radová, Jarmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou mimoburzovních (OTC) derivátů. Pojednává zejména o vývoji jejich obchodování ve světě a možnosti využití při řízení rizik. Úvodní část vymezuje základní pojmy spojené s deriváty, popisuje jejich historii, dělení a způsob statistického vykazování. Stručně seznamuje se základními druhy derivátů a primárními motivy k sjednávání. Druhá část analyzuje vývoj na mimoburzovních derivátových trzích od roku 1998 po současnost, včetně srovnání s burzovními trhy. Obsahem je rovněž detailní pohled na zlomová období před a po vypuknutí globální finanční krize. Poslední část se věnuje zajišťování rizik prostřednictvím OTC derivátů. Zahrnuje úvod do problematiky zajišťovacího účetnictví v podmínkách českého i mezinárodního účetního výkaznictví a v závěru je doplněna o konkrétní příklady zajištění reálné hodnoty a peněžních toků.
Vedoucí práce: Jiří Málek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses