Správa a sdílení uživatelských identit v prostředí SaaS - Krčma, Marek (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou správy a sdílení uživatelských identit v prostředí SaaS. Práce v první části definuje a propojuje oblasti, se kterými problematika správy uživatelských identit souvisí. Jsou to oblasti: cloud computing, autentizace a autorizace, legislativa a normy. V oblastech cloud computing, autentizace a autorizace je brán důraz na otázku bezpečnosti. Následně jsou představeny a porovnány tři autentizační a autorizační standardy (OpenID, OAuth a SAML), které jsou považovány za vhodná řešení problematiky správy a sdílení uživatelských identit v aplikacích SaaS. Práce definuje jejich specifika a pro každý standard stanovuje předpoklady pro efektivní implementaci. Poslední část práce popisuje implementaci autentizačního standardu OpenID v existující webové aplikaci.