Daň z příjmu fyzických osob v ČR a USA při aplikaci smlouvy o zamezení dvojího zdanění - Marušáková, Tereza (2012)
Bakalářská práce popisuje problematiku dvojího zdanění mezi Českou republikou a USA při využití smlouvy o zamezení dvojího zdanění, uzavřené mezi těmito státy. Navrhuje postup, jak reportovat daň v USA a následně v ČR, který demonstruje na praktickém příkladu. Doplňujícím cílem je popsat základní charakteristiky obou daňových systémů se zaměřením na daň z příjmů fyzických osob a její konstrukci. Z komparace této daně v ČR a USA jsou odvozovány povinnosti poplatníka s příjmy ze zdrojů na území obou zemí a kompilací právních norem určen postup, jak příjmy správně reportovat. Práce se zaměřuje na nejběžnější příjem ze závislé činnosti a funkčních požitků, ostatní příjmy nepopisuje nebo jen okrajově. U poplatníka vymezuje speciální skupinu osob s výjimkou, kterou definuje a na které dvojí zdanění demonstruje. Zkoumaná hypotéza, zda nedojde při využití smlouvy o zamezení dvojího zdanění ke zdanění příjmu nebo jeho části dvakrát, je potvrzena praktickým příkladem. Závěrem práce shrnuje, že k dvojímu zdanění u uvedeného příkladu nedošlo.