Analýza vývoje zadluženosti domácností v České republice a Rakousku a srovnání s Evropskou unií - Raková, Zdeňka (2011)
Zadlužení domácností se s jeho neustálým zvyšováním stává stále diskutovanějším tématem. Cílem diplomové práce je analyzovat vývoj a strukturu zadlužení sektoru domácností v České republice, provést jeho srovnání se zadlužením domácností v Rakousku a dále zjistit, jak si domácnosti zmiňovaných států stojí v porovnání s ostatními státy EU, resp. zeměmi eurozóny. K dosažení tohoto cíle slouží jednak obsahová analýza literatury a zákonů, které s danou problematikou souvisí, ale především analýza pravidelně vykazovaných dat uvedených zemí. Diplomová práce se věnuje vymezení jednotlivých pojmů souvisejících s problematikou zadluženosti jako jsou úvěr, půjčka, hypoteční úvěr, řádný a překlenovací úvěr ze stavebního spoření, spotřebitelský úvěr, leasing a RPSN. Dále se zabývá analýzou zadluženosti v ČR a Rakousku. Nejprve je rozebrána velikost celkového zadlužení a následně je pozornost zaměřena na vývoj a strukturu zadlužení, které jsou rozebírány z různých hledisek (věřitel, účel, měna a doba splatnosti). Poslední kapitola se zabývá postavením ČR a Rakouska z pohledu zadlužení domácností mezi ostatními státy EU, příp. eurozóny.