Analýza vývoje zadluženosti domácností v České republice a Rakousku a srovnání s Evropskou unií - Raková, Zdeňka; Dvořák, Petr, 1960-; Prokop, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Zadlužení domácností se s jeho neustálým zvyšováním stává stále diskutovanějším tématem. Cílem diplomové práce je analyzovat vývoj a strukturu zadlužení sektoru domácností v České republice, provést jeho srovnání se zadlužením domácností v Rakousku a dále zjistit, jak si domácnosti zmiňovaných států stojí v porovnání s ostatními státy EU, resp. zeměmi eurozóny. K dosažení tohoto cíle slouží jednak obsahová analýza literatury a zákonů, které s danou problematikou souvisí, ale především analýza pravidelně vykazovaných dat uvedených zemí. Diplomová práce se věnuje vymezení jednotlivých pojmů souvisejících s problematikou zadluženosti jako jsou úvěr, půjčka, hypoteční úvěr, řádný a překlenovací úvěr ze stavebního spoření, spotřebitelský úvěr, leasing a RPSN. Dále se zabývá analýzou zadluženosti v ČR a Rakousku. Nejprve je rozebrána velikost celkového zadlužení a následně je pozornost zaměřena na vývoj a strukturu zadlužení, které jsou rozebírány z různých hledisek (věřitel, účel, měna a doba splatnosti). Poslední kapitola se zabývá postavením ČR a Rakouska z pohledu zadlužení domácností mezi ostatními státy EU, příp. eurozóny.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses