Srovnání objektových a objektově-relačních databází - Ptáček, Tomáš (2012)
Práce porovnává objektový přístup k databázím s objektově relačním pojetím správy dat v databázových systémech. Postupně jsou probrány objektové a relační principy a účelnost jejich aplikace pro databázové systémy. Porovnání výkonu objektového a objektově-relačního přístupu je na základě komplexních datových struktur provedeno pro databáze PostgreSQL a db4o. Jsou zkoumány důvody pro upřednostnění jednoho z přístupů na případové studii firmy Bosch.