Měnová politika ECB z pohledu vnější a vnitřní rovnováhy. - Šindlerová, Zuzana (2012)
Evropská centrální banka realizuje svou monetární politiku v prostoru eurozóny -- největšího projektu měnové unie v historii. Tento fakt sám o sobě vzbuzuje pozornost a vyvolává otázky směřované na efektivnost implementovaných opatření v rámci plnění hlavního cíle cenové stability. Nejen cenová stabilita však zasluhuje pozornost v rámci hodnocení rovnováhy ekonomiky. Tato práce se zabývá měnovou politikou ECB jak z pohledu jejího teoretického ukotvení, tak i prostřednictvím široké analýzy jejích praktických dopadů do ekonomické výkonnosti. Pomocí ukazatelů vnitřní i vnější rovnováhy je tak zhodnoceno působení ECB v eurozóně za dobu uplynulou od jejího vzniku. Rozuzlení příčin současného neutěšeného stavu jednotné měny pak můžeme spatřovat nikoliv ve špatném rozhodování ECB, nýbrž v nastavených podmínkách, které umožnily vznik měnové unie na velmi vratkých základech.