Měnová politika ECB z pohledu vnější a vnitřní rovnováhy. - Šindlerová, Zuzana; Durčáková, Jaroslava, 1941-; Čermáková, Daniela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Evropská centrální banka realizuje svou monetární politiku v prostoru eurozóny -- největšího projektu měnové unie v historii. Tento fakt sám o sobě vzbuzuje pozornost a vyvolává otázky směřované na efektivnost implementovaných opatření v rámci plnění hlavního cíle cenové stability. Nejen cenová stabilita však zasluhuje pozornost v rámci hodnocení rovnováhy ekonomiky. Tato práce se zabývá měnovou politikou ECB jak z pohledu jejího teoretického ukotvení, tak i prostřednictvím široké analýzy jejích praktických dopadů do ekonomické výkonnosti. Pomocí ukazatelů vnitřní i vnější rovnováhy je tak zhodnoceno působení ECB v eurozóně za dobu uplynulou od jejího vzniku. Rozuzlení příčin současného neutěšeného stavu jednotné měny pak můžeme spatřovat nikoliv ve špatném rozhodování ECB, nýbrž v nastavených podmínkách, které umožnily vznik měnové unie na velmi vratkých základech.
Vedoucí práce: Jaroslava Durčáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses